ANKARA-BHA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin enerji alanındaki dev projelerinden biri olan "Osman Gazi" yüzer üretim platformunun Karadeniz'deki doğal gaz üretimini iki katına çıkaracağını duyurdu. Bakanlık, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yeni dönemin adı: Osman Gazi, Rota: Karadeniz, Hedef: Tam Bağımsız Türkiye!” ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu olan Osman Gazi, 298,5 metre uzunluğu, 56 metre genişliği ve 29,5 metre derinliğiyle dikkat çekiyor. 140 kişilik personel kapasitesine sahip platformun, günlük maksimum gaz işleme kapasitesi 10,5 milyon metreküp, gaz transfer kapasitesi ise 10 milyon metreküp olarak belirlendi.
Platformda işlenen doğal gaz, 161 kilometre uzunluğundaki ana iletim hattı ile karaya taşınarak ulusal şebekeye verilecek ve kullanıma hazır hale getirilecek. Böylece Türkiye'nin enerji arz güvenliğinde önemli bir adım daha atılmış olacak.
Osman Gazi platformu, yenileme çalışmaları kapsamında 26 Eylül 2024’te Çanakkale’deki bir tersanede kuru havuza alınmış, yaklaşık sekiz ay süren bakım ve iyileştirme sürecinin ardından göreve hazır hale getirilmişti.
29 Mayıs’ta, İstanbul’un Fethi’nin yıl dönümünde görkemli bir törenle İstanbul Boğazı’ndan geçecek olan platform, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından Dolmabahçe Sarayı’ndan Karadeniz’e uğurlanacak. Yaklaşık 11 saat sürecek boğaz geçişi sırasında, platforma Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı römorkörler eşlik edecek.
Osman Gazi platformunun 1 Haziran 2025’te Filyos Limanı’na ulaşması ve kısa süre içinde Karadeniz’de doğal gaz üretimine başlaması planlanıyor.