ANKARA-BHA
Antibiyotik direncine karşı küresel mücadelenin kritik bir eşiği aşılıyor. Roche’un, Harvard Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği “zosurabalpin” adlı deneysel antibiyotik, dünyanın en tehlikeli bakterilerinden biri olan acinetobacter baumannii'ye karşı umut vadediyor.
İsviçre merkezli ilaç üreticisi Roche, zatürre ve sepsis gibi ölümcül enfeksiyonlara neden olan bu bakteriye karşı 50 yılı aşkın süredir etkili bir tedavi geliştirilemediğini vurgulayarak, yeni antibiyotiğin faz 3 insan denemelerine başladığını açıkladı.
400 hasta, dünya çapında test edilecek
Roche’un planladığı üçüncü faz klinik çalışmada, yaklaşık 400 hasta yer alacak. Katılımcılar, dünyanın farklı bölgelerinden rastgele seçilerek ya zosurabalpin ya da mevcut standart tedaviyle tedavi edilecek. Bu tek aşamalı büyük ölçekli çalışma, ilacın etkinliğini ve güvenliğini ortaya koyacak.
CDC: Acinetobacter baumannii "acil tehdit"
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), acinetobacter baumannii bakterisini antibiyotik direnci nedeniyle “acil tehdit” olarak sınıflandırıyor. Özellikle hastane enfeksiyonlarında karşılaşılan bu bakteri, bağışıklık sistemi zayıf hastalarda zatürre, kan zehirlenmesi (sepsis) ve yara enfeksiyonlarına yol açıyor.
2030 hedefi: Onay ve küresel kullanım
Roche’un bulaşıcı hastalıklar küresel başkanı Michael Lobritz, bu gelişmenin antimikrobiyal direncin yol açtığı sağlık krizine karşı atılmış kritik bir adım olduğunu belirtti. “Halk sağlığı açısından en büyük bulaşıcı hastalık sorunlarından biri olan antibiyotik direnciyle mücadelede inovasyon şart” dedi.
Şirketin AR-GE kolu Genentech’in kıdemli başkan yardımcısı Larry Tsai ise zosurabalpin’in sadece tedavi değil, aynı zamanda bakteriyel yapıların daha iyi anlaşılması açısından da bilimsel bir sıçrama sağlayabileceğini ifade etti. Tsai, bu sayede gelecekte geliştirilecek antibiyotikler için de yeni yollar açılabileceğini söyledi.
Sepsis ve zatürre: Sessiz katiller
Sepsis, dünya genelinde her yıl yaklaşık 11 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Bu, her 2,8 saniyede bir can kaybı anlamına geliyor. Toplum kökenli zatürre ise yılda 3 ila 4 milyon ölüme yol açıyor; özellikle yaşlı bireylerde ölüm oranı oldukça yüksek.